ONTLUCHTEN VAN DE CV-INSTALLATIE

Hoe weet ik of er lucht in de CV-installatie zit?

Dat er lucht in de CV-installatie zit is vaak hoorbaar. Lucht hoor je door de installatie gaan, dit geeft een soort frituurpan geluid.Lucht in bijvoorbeeld een radiator, veroorzaakt dat deze niet of maar gedeeltelijkwarm worden.

Hoe komt er lucht in de CV-installatie?

Lucht kan op twee manieren in de CV-installatie komen. Bij een nieuwe of bijgevulde CV-installatie met leidingwater ontstaat lucht. Dit wordt veroorzaakt doordat het water wordt verwarmd. De aanwezige zuurstof wordt uit het water afgescheden. De tweede oorzaak dat er lucht in de installatie kan komen is dat: de druk in de CV-installatie te laag is, hierdoor gedragen de automatische ontluchters zich als beluchters en komt er extra lucht in de installatie.


Waarom ontluchten?

Door het lucht uit het verwarmingsysteem te halen wordt het rendement van de installatie verhoogd. Dus uw stookkosten verlaagd en de CV-installatie functioneert beter.


Hoe ontluchten?

Ontluchten kan alleen indien de CV-installatie in rust is. Dat wil zeggen: De CV-ketel en circulatiepomp uit zijn. Zet eerst de CV-ketel uit, laat de circulatiepomp nog ongeveer 5 á 10 minuten draaien. Wacht 10 minuten en begin met ontluchten. Het ontluchten van een installatie doet u van beneden naar boven. Let op het water wat uit de installatie komt is vies en vettig. Neem voor het ontluchten een doek mee. Op elke radiator zit een nippeltje. Draai dit nippeltje een kwartslag open. Zodra er water uit het nippeltje komt, draait u het nippeltje weer dicht. Doe dit bij ale verwarmingselementen. Na het ontluchten moet er wel gekeken worden of er nog voldoende water in de CV-installatie aanwezig is. Dit kunt u vaststellen door de druk te controleren.


CV INSTALLATIE BIJVULLEN

Groot onderdeel van het verwarming onderhoud is het bijvullen van de installatie. Wanneer de CV-ketel namelijk niet genoeg waterdruk heeft, zal deze niet naar behoren werken. De minimale waterdruk is 1.5 bar.


Volg het stappenplan hieronder voor het bijvullen van uw verwarmingsketel.

1. Draai de kamerthermostaat naar beneden.

2. Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden staat.

3. Haal de ketel van de stroom.

4. Verbindt een vulslang aan de waterkraan.

5. Vul de slang tot hier geen lucht meer bij kan.

6. Sluit de waterkraan.

7. Sluit de vulslang vervolgens aan op de vulkraan.

8. Open de waterkraan.

9. Draai de vulkraan een kwartslag open.

10. Bij een druk van 1.5 tot 2.0 bar kunnen beide kranen weer dicht.

11. Ontlucht de radiatoren.

12. Vul eventueel weer bij.

13. Steek de stekker in het stopcontact.

14. Zet de thermostaat weer omhoog.

VERWARMINGSSYSTEEM AFSTELLEN

VERWARMINGSSYSTEEM

Wat onze klanten vaak niet weten, is dat het afstellen van een verwarmingssysteem tevens eigenhandig kan worden gedaan. Deze vorm van onderhoud zorgt voor een vermindering van het energieverbruik, voorkomt verkalking en daardoor hoge kosten aan onnodig onderhoud. Met name bij combiketels komt het voor dat mensen de installatie afstellen op tachtig graden, dit hoeft helemaal niet.

Met een warmte tussen de 65 en 75 graden werkt uw Cv-ketel optimaal. Zorg ervoor dat tijdens het afstellen de temperatuur niet onder de 60 graden zakt. U hebt dan kans op het ontstaan van de legionella bacterie, dit moet u absoluut voorkomen om niet uw gezondheid in gevaar te brengen.

WAT ZIJN COMBIKETELS?

Een combiketel is een CV-installatie met een boiler erbij die ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan komt. Er zijn CV-combiketels op de markt, dit zijn tegenwoordig de VR-ketels met een boiler. Ook zijn er HR-combiketels, dit zijn hoogrendementsketels met een boiler.

Het grootste voordeel van een combiketel ten opzichte van een losse boiler of geiser is dat ze zuiniger zijn en u dus geld besparen op uw stookkosten.

De HRe-ketel is de nieuwste en duurste combiketel en geschikt voor huishoudens vanaf 4 personen. Doordat de nieuwste technologieën zijn toegepast kan de combiketel u erg veel geld besparen en is tevens erg milieuvriendelijk.

ENERGIEVERBRUIK CV

Met een oude cv ketel die meer gas verbruikt dan een zuinige cv-ketel, zoals een HR ketel, ben je op jaarbasis misschien wel duurder uit. Neem de energiekosten mee in je keuze voor een nieuwe verwarmingsketel.

Denk bijvoorbeeld aan een HR-ketel, die levert Hoog Rendement. Tussen diverse HR-ketels zijn er weer verschillen in energieverbruik. Denk daarbij ook eens aan de energie die de cv ketel verbruikt in de standby-stand.

SLIMME THERMOSTAAT

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Alle cv-ketels hebben een aan/uit-functie. Kamerthermostaten kunnen alleen díe functie gebruiken. De ketel gaat op 100% vermogen draaien als het te koud wordt en slaat uit als het warm genoeg is. De temperatuur in huis kan daardoor een beetje schommelen. Veel moderne cv-ketels hebben een ‘modulerende’ functie. Sluit u daar een slimme thermostaat op aan, dan is de ketel energiezuiniger. Modulerende cv-ketels ‘vragen’ aan de slimme thermostaat wat de huidige en de gewenste kamertemperatuur is. De cv-ketel rekent daarna uit hoeveel vermogen er nodig is, en wanneer precies, om de juiste temperatuur te bereiken of te behouden.

Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

1. Biedt gemak en comfort

2. Op afstand bedienbaar via de app

3. Controle over het energieverbruik

4. Inzicht in uitgaven om kostenbesparing te realiseren

Met het oog op energieverspilling zijn sommige thermostaten zelfs al zo ingeregeld dat wanneer in een ruimte het raam open staat, de verwarming automatisch wordt uitgeschakeld en dat u per zone uw huis kunt verwarmen. De investering verdient u doorgaans al in twee jaar terug.